MIKSI?!

"Vauva on laitokselta lähtien nukkunut 9 tunnin yöunet ja herää kerran yössä syömään."
Ei vaan meillä! Meidän versio tommosesta lauseesta olis:
"Äiti ei ole laitokselta pääsyn jälkeen nukkunut yli viiden tunnin pätkää."
En kyllä yhtään ihmettele, että unettomuutta on käytetty kidutuksessa. Kidutusta se nimittäin on! Mutta unettomuuteenkin tottuun, väsy ei enää vaivaa joka päivä. Kunnon yöunien jälkeen väsyttää entistä enemmän. Hermot kyllä lyhenee ja äänen voimakkuus nousee hyvinkin äkkiä, vahingossa.

Esikoinen menetti nukkumistaitonsa noin kolmen kuukauden iässä. Samaan aikaan äitiltä katkeaa muisti ja ensimmäinen vauvavuosi kului sumussa. Vähän ennen vuoden ikää tunnin tai parin nukkumispätkät vaihtui vähän pidempiin. Siltikään poika ei kolmen vuoden aikana ole nukkunut heräämättä kuin ehkä 10 yötä.

Tytön synnyttyä neuvolan täti ja isi olivat optimistisia. He uskoivat, ettei neiti ala valvottamaan ollenkaan. Pessimisti-äiti ei pettynyt kun S rupesi kolmen kuukauden iässä huutamaan parhaimmillaan 20 minuutin välein koko yön. 
Tällä hetkellä kokonaan nukuttuja öitä on tytöllä takana noin kolme ja ensimmäinen vasta yli vuoden iässä. Nyt tytönkin yöunet nukutaan jo suunnilleen neljän(!) tunnin pätkissä. Mummin luona tietystikään ei karjuta ollenkaan.. 

Keinot, joita ollaan kokeiltu yöunien parantamiseksi: 
allergioita ei ole, sairauksia ei ole, ruokaa ja juomaa saa sopivasti, iltarytmit on säännölliset, ennen nukkumaan menoa rauhoitutaan, sänky ei ole vesisuonen päällä, yövalo päällä tai pois ei vaikuta, iltasatu ei vaikuta, vieressä nukkuminen ei auta, oma huone ei auta, tutti ei käy, maitoa yöllä/maitoa ei yöllä (sama veden kanssa),saunalla ja iltakyvyllä ei vaikutusta, unikoulu testattu, tassutteltukin on. Ulkoillaan päivisin, päiväunet tai niiden pois jättö ei vaikuta, sokerittomuus ei auta. YMS.

Esikoisella tulee joskus koneet uniin ja poika huutelee öisin niiden perään. Painajaisia näkee harvemmin. S huutaa muuten vaan. Vaikka illalla mennään kaikki samaan huoneeseen nukkumaan, voi isi löytyä aamulla sohvalta, äiti ja poika leikkihuoneesta ja S makuuhuoneesta. Leikkihuoneessa on onneksi 120cm leveä sänky, johon paeta.. 

S oli lauantaina ja sunnuntaina kuumeessa. Yöt on mennyt itkiessä ja huutaessa. Viime yö oli kolmas uneton. Vaikka väsy ei ole valvottuun määrän nähden kova, silmät ja pää on kipeä. (Salilla käynnistä sai lisävirtaa!)

Viikonloppuna oltaisiin Antin kanssa menossa häihin mutta taidetaankin tehdä töitä ja kouluhommia. Ja nukkua jos ehditään.

2 kommenttia

  1. Hehe, tyhmä kysyy, mikä on vesisuoni?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotaki vanhanajan uskomuksia maan alla kulkevasta purosta, joka vaikuttaas uneen ja kasvamiseen. Teräskattilan ja kuparin pitääs vesisuonen haittoja estää.. :D

      Poista