Kasvimaa & kasvihuone

Tässä alla kuvat miltä tuleva kasvimaa ja kasvihuoneen paikka näyttivät kun tänne muutettiin keväällä. Rikkaruohojen alla kasvoi kolme riviä mansikkaa. Viime kesän perunat olivat vielä maassa.Muutostyöt alkoivat kasvihuoneen pystytyksellä ja mansikkamaan koon tuplauksella: halkaisin vanhoja taimia ja tein niistä uusia rivejä. Hyvin on uusistakin mansikkaa jo tullut!

Työ Multasormessa osui oikein hyvään saumaan. Sieltä on saanut ammattilaisilta hyviä neuvoja ja hyllyistä olen löytänyt aarteita omaan ostoskoriin. Vadelmia on tällä hetkellä neljä mutta niihin ei näytä tänä vuonna tulevan oikein marjoja. Vanhalta talolta, joka on joskus tullut peltokauppojen mukana, kävin kaivamassa marjapuskat ylös ja otin pensastuet mukaan. Ja nämä puskat ovat nyt ihan täynnä marjoja! Lisäksi ostin Karhunvadelman, kolme tyttötyrniä ja yhden pojan sekä pensasmustikan. Alvar kaipaa vielä Ainoa!

Kasvimaalla onkin sitten kaikkea maan ja taivaan väliltä. Ensinnäkin, perunamaa on kolme kertaa suurempi kuin aikomus oli. Saatiin naapurista läjä siemenperunoita. Perunamaan vieressä on muutamaa salaattia, avomaankurkkua, jättikurpitsa ja pikkukurpitsoja. Sitten löytyy lisää eri salaatteja, hernettä, parsakaalia, kukkakaalia, keräkaalia, ruusukaalia, vihanneskrassia, mangoldia, retiisiä, punajuurta, lanttua, naurista, puna- ja keltasipulia, porkkanaa ja jäikö jotain sanomatta? Kasvatuslaatikossa on viher- ja purjosipulia sekä tilliä. Valkosipuli ei noussut pintaan.. Ukkokullan askartelemassa toisessa lasikantisessa laatikkossa on paria salaattia, pinaattia ja tilliä. Lisäksi siirsin raparperin puutarhasta tänne. Maustakasvihyllyllä on sitten myös hieman kaikkia: basilikaa, timjamia, sitruunamelissaa ynnä muuta.

Kasvihuoneessa taimet kasvaa joka päivä hurjasti. Maissit ovat kasvihuoneessa koska viime vuonna ne eivät pikkupuutarhassa edellisellä asunnossa ehtineet kasvaa. Erikoisuuksina löytyy mandariinipuu ja tumma viinirypäle, jonka viikkokasvu on ainakin 10 senttiä. 

Ensi kevääksi suunnittelimme jo äitin kanssa toista kasvihuonessa tämän viereen. Ei olisi niin ahdasta kun toiseen voisi laittaa vaikka tomaatit ja kurkut, toiseen kaikki loput. Ja uuteen voisi istuttaa sitten vihreän viinirypäleen.. 

Ensi vuonna haluan kokeilla useammalla taimella jättikurpitsaa ja ihan uutta lajia, vesimelonia. Tästä puutarhatouhusta on tullut rakas harrastus, jota ukkokulta ei aina ymmärrä vaikka hyvin eilenkin kelpas tilliä hakea uusien pottujen sekaan. 


1 kommentti

  1. Joku sitte jaksaa puurtaa ja kaikenlisäksi onnistuu niin hyvin. Tämä on nyt hyvä esimerkki siitä, että tieto on aina valttia ja rohkeus yritää kaikkea uutta on kannattavaa. Nauti onnistumisesta ja ensivuosi tuo taas uutta, mitä suunnitteletkin, sitä yritetään toteuttaa.

    VastaaPoista