VALMIS JA PISTE

Syksy 2012. Uusi koulu. Opiskelut alkoivat viikon kuluttua häistä. Ennen joulua saimme tietää, että juhannuksena meille tulee odotettua perheenlisäystä. Kevääseen mennessä sain suoritettua kaikki ensimmäisen vuoden opinnot. Yksi kurssi jäi kesken, sen kuuluisi jatkua toisena vuotena. Jäin kesälomalle kuukautta ennen kuuin äitiysloma alkoi. Viimeinen koulupäivä oli paitsi haikea myös odotettu hetki; pieni hengähdys opiskeluun. Mielessä kuitenkin pyörivät muutamat ajatukset kursseista, jotka saisi helposti tehtyä seuraavana syksynä.

Kesä/syksy 2013. Sanoin ajatukseni ääneen, otin asioista selvää ja ilmoittauduin muistaakseni kolmelle kurssille, joista yksi oli pelkällä tentillä hoidettu. Syksyllä kävin noin kerran tai kaksi kertaa viikossa koulussa, muutaman tunnin kerrallaan. Esikoinen oli päivähoidossa ja pienempi muorin kanssa kotona. Yhtenä päivänä tulin ruokalasta, kun eräs opettaja kävi kysymässä miten aion hoitaa kesken olevan kurssin loppuun. Opetussuunnitelma oli muuttumassa vuoden kuluttua mikä tarkoittaisi paljon ylimääräis töitä minulle. Joitakin kursseja olisin joutunut ehkä tehdä uudestaan. Soitin aviomiehelle ja keskusteltiin minuutti: onnistuisiko tehdä enemmän kursseja ja kuinkahan sitä jaksaisi. Päätös oli nopea. Teen keskeneräisenkin kurssin heti pois ja hoidan myös navettaviikon loppuun ennen joulua. 

Kevät 2014. Kevääseen mennessä olin kuitenkin suorittanut tämän keskeneräisen lisäksi monta muuta kurssia. 

Kesä 2014. Suoritan kesän aikana ensimmäisen vuoden opintoihin kuuluvan maatilaharjoittelun, toisen vuoden opintoihin kuuluvan kesäjakson sekä itsenäisesti muutamia toisen vuoden kursseja, jotka jäivät äitiysloman vuoksi tekemättä.

Syksy 2014. Alunperin minun kuului jatkaa tänä syksynä toiselta luokalta mutta koska olen saanut omaa ryhmääni kiinni, saan jatkaa suoraan kolmannelle luokalle. Valmistumispäivä ei muutukkaan, se on yhä kevät 2016. 
Valitsin suuntautumisekseni liiketoiminnan. Syksyn aikana kerron anopille minkälaisesta aiheesta haluaisin opinnäytetyöni tehdä. Kas kummaa, parin viikon kuluttua sellaisesta työstä tulee ehdotus sähköpostiini. Hiukan epäilen miten jaksaisin tehdä opparinkin jo tänä vuonna. Selvittelen asioita ja juttelen jälleen kotona miehen kanssa. Varaan aiheen ja rupean tekemään työtäni heti. Suoritin talven aikana viimeiset toisen vuoden kurssit. Varmistuu, että olen agrologi seuraavaan jouluun mennessä.

Kesä 2015. Kolmannen vuosikurssin kesä alkaa erikoitusmisharjoittelulla. Olen töissä viitenä päivänä viikossa yhdeksästä viiteen. Yhdeksältä iltaisin kun talo hiljenee, aloitan opinnäytetyön kirjoittamisen. 

Syksy 2015. Harjoittelu ohi. Oppari valmis ja esitetty. Viimeiset kaksi nettikurssia suoritettu. Tänään hain viimeisen seminaarimerkinnän vaikkakin se taisi olla ihan turhaa jo. Todistushakemus on lähetetty ja hyväksytty viime viikolla. Joulukuussa saan paperit valmistujaisjuhlassa.
Kaikki kurssit kerrasta läpi, ei yhtäkään uusintaa. Neljän vuoden opinnot puristettuna kolmeen ja puoleen vuoteen. Siihenkin mahtuu se yksi "puolikas" äitiysloma. Vaikeinta on ollut ottaa kehuja vastaan. Omasta mielestäni olen vain käynyt koulua siinä missä muutkin.


Tällä hetkellä mielessä pyörivät vaihtoehdot juhliako vai ei? Juhlat olisivat 20.12 meillä kotona. Tekisi mieli laittaa lehteen kahvikutsu. Saisi leipoa ja näkisi toivottavasti tuttuja
Jos jätän kutsun laittamatta, en viitsisi leipoa samaa väkeä varten, joka tulee joka tapauksessa meille aattona.. Iso pulma!

2 kommenttia