PERJANTAI YHDESTOISTA

Tämmönen puhtaasti maatilaan liittyvä postaus on puolisen vuotta pyörinyt luonnoksissa. Koskaan se ei ole ollut riittävän hyvä julkaistavaksi eikä sopivaa ajankohtaa ole löytynyt. Mutta tänäänhän päivä on oikein hyvä! Ja kiitos eilisen, mun ei tarvitse lähteä availemaan enää minkälaista tämä elämä taloudellisesti on ja miksi suomalainen maatalous on tärkeää koko kansalle. MTV:n kymppiuutiset vielä näyttivät niin selkeät taulukot, että tyhmempikin ymmärtää miltä esimerkiksi nuoren, juuri sukupolvenvaihdoksen tehneen yrittäjän tilipussi näyttää. Tässä uutisiin vielä linkki.


Savolaisten maatilallisten linja-autossa oli laskettu, että matkustajien velkamäärä on yhteensä noin 21,5 miljoonaa. Silti joku typerys uskalsi aamulla väittää, että jos bussi täytetään asuntovelallisilla velkamäärä on sama. En tiedä kuinka monella esimerkiksi omakotitalon omistajalla velkamäärä on vaikkapa 500 000- 1 500 000 euroa? Tuskin monella. Tämä kovaa meteliä pitävä typerys kyllä puhui itsensä täysin pussiin ja todisti kuinka vähän tietää maatilayrityksen pyörittämisestä. Lainoissa vakuuksiksi käyvät esimerkiksi koneet, tuotantorakennukset ja asuinrakennus. Sen vuoksi riski on valtava ja jos tila kaatuu, siinä voi mennä samalla kaikki työpaikkaa ja kotia myöten.
 
Photography by Viipi
Kokemuksella voin sanoa, että maatilayrityksen pyörittämisen oppii vain käytännön kautta. Ja aviomiehen, joka jaksaa sitkeästi selittää ja selittää, sekä opinnoissa maatalouden liiketoimintaan erikoistumisen ansiosta alan pikku hiljaa mäkin oppia. 
 

Meidän oli tarkoitus lähteä muiden mukana Helsinkiin mutta viikon toinen erä possuja tuotiin eilen ja niitä piti olla ohjaamassa. Lisäksi mies oli toisessa työssään kiinni koko päivän. Katsoin kotisohvalta Ylen lähettämän suoran lähetyksen ja kyllä oli mahtava yhteishenki! Iho kananlihalla ja tippa linssissä katsoin kun maajussit ja -jussittaret kerääntyi torille. Niin kauan tätä paskaa niskaan on otettu vastaan, että jo oli aikakin tuoda oma mielipide kuuluviin. Vastustajat Animaliaa, OE:tä ja yksittäisiä ihmisiä myöten oli hypännyt puskaan piiloon traktorimarssia.
 
 
Lapsista nuorempi heitteli kotona puheenpitäjien väliin semmosiakin kommentteja, että ei oo epäselvää onko likka maalta kotoosin.  Poika osasi jo kysellä kaikenlaista ja ihmetellä mitä oikein tepahtuu. Ihan tosissaan piti yrittää yksinkertaisesti selittää mistä on kyse. Poika totesi, että pitää puida paljon niin saa enemmän rahaa ja lähti leikkimään.
 

 
Muutaman kellarissa istutun illan ja valvotun yön jälkeen päätettiin eilen yhdessä, että mennään murehtimatta ajoissa nukkumaan. Nyt on viikonloppu, mietitään sitten taas maanantaina kuinka tässä käy. Taloudelliset ongelmat on vielä lähinnä tilojen ja kaikkien niiden kautta työllistyvien (ja niitähän on paljon!) ongelmia mutta kyllä jos maatalous Suomesta loppuu, ongelma siirtyy jokaisen ihmisen ruokapöytään.


 
 4 kommenttia

 1. Hyvä kirjoitus! Vaikken itse maataloudesta paljon ymmärräkään niin sen tiedän, että tärkeää se on! Arvostan teidän työtä todella, ja opiskelijabudjetillakin pyrin suosimaan kotimaista. Voittoja ja bonussysteemejä sekä turhia välikäsiä pitäisi saada vähemmäksi, jotta tuottajalle voitaisiin maksaa oikeanlainen korvaus ilman ruuan hinnan nousua. Itse ainakin haluan jatkossakin ostaa puhtaita, kotimaisia ja jalostamattomia alkutuotannon tuotteita, joista on mahdollista valmistaa ravitsevaa ruokaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista! Kiva kuulla, että kuluttajista löytyy myös niitä, jotka pitää meidän puolta. :)

   Poista
 2. Ohhoi, mä täällä kommentoin vähän pitkällä aikavälillä, koska muka herkesin lukemaan näitä nyt kun on aikaa (hahhhahh, lapset vetää rallia ympärillä niin että koira hyppäs sohvalle mun viereen turvaan). mä olen niin niin iloinen että maanviljelijät lähti kertomaan asiastansa, koska olen aina ajatellut että tää on se mitä meillä on mutta ei muilla: maanviljelys ja vielä niin puhdasta ruokaa ettei mitään rajaa. Että sitä pitää vaalia ja arvostaa jotta sitä on jatkossakin. Kunpa vaan voisin sillekin asialle jotain itsekin enemmän tehdä, yritän ainakin ihan aina ostaa kotimaista ja välttää näitä halpuuttamisia, - k-ryhmällä näytti maitopurkissa lukevan (pirkka 1,5l rasvaton maito) että antaa jotain tukea tuottajalle...? Toivottavasti muutkin lähtis tähän. Tsemppiä ja arvostan ihan täysillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, ralli kuulostaa niin tutulta! Se alkaa aina kun äiti meinaa ottaa omaa aikaa hetken. :D Joo, kyllä olisi hyvä kaikkien jo tiedostaa mitä vaaroja siihen halpaan ulkomailta tuotuun ruokaan liittyy. Ja tuskin sekään halpana pysyy jos Suomesta tuotanto loppuu. :( En tiedä tuosta Keskon kampanjasta mutta kinkkukampanja ainakin täällä päin K-ryhmällä joulun alla oli hyvä juttu kotimaisuuden puolesta. :)

   Poista