JYVÄT LÄHES JEMMATTUNA

Ei vain voinut vastustaa tuota otsikkoa kun se postauksen aiheeseen sopien tuli mieleen. Tänään kurkataan puutarhan kevätkuulumisia sekä hyötytarhan että perennojen puolelta. 


Viime vuonna istutetut perennat nousi mun mielestä ihan hyvin. Muistiinpanojen mukaan vain muutama puuttuu mutta kai ne vielä voivat nousta (valkoinen Särkynyt sydän, Punahattu, Tarhakielo ja pari Jaloritarinkannusta). Hyvin olen pitänyt itseni aisoissa ja ostanut vasta neljä taimea näiden tilalle. Kaupan, äidin, anopin ja mummun pionit ovat nousseet kaikki hienosti. Kielot ja metsämansikat ovat levinneet yhdessä penkissä juuri niin kuin halusinkin. Vuosi sitten jaetut Kevätvuohenjuuret saivat siirroista uutta potkua ja kukkivat nyt ihan mahdottomasti. Ne, Kevätpikkusydämet ja Päivänliljat ovat vuosia levinneet rauhassa eivätkä nyt meinaa millään uskoa, ettei koko kukkatarhaa voi valloittaa. Kevätpikkusydämet olivat näköjään lähteneet uuteen kasvuun myös kompostissa.. Myös siirretyt ruusut ovat lähteneet hienosti uuteen kasvuun!

Oranssit ja pinkit tulppaanit sekä siniset helmililjat olivat hyvin ensimmäisten kukkijoiden joukossa. Jos sitä ensi kesään malttaisi odottaa ja katsoa miten harva kasvusto kukkapenkissä on. Ja vasta sitten ostaisi taimia lisää? Nyt ainakin näyttää siltä, että monin paikoin olisi tilaa..


Vanhat omenapuut ovat täydessä kukassa. Viime keväänä ostettu kirsikka on lehdessä mutta päärynäpuun selviämisestä en oo vielä ihan varma.


Kasvimaan ja -huoneen puolella on tapahtunut joitakin muutoksia. Sain kuusi uutta kasvulavaa, joissa on nyt kokeilussa mm. maissia, kaaleja ja kurpitsoja. Yhdessä on tyttären kukat runsaine rikkaruohoineen. Kiitos äidin, uusi kasvihuone on muutamaa juttua vaille valmis. Itte en oo kyllä koko rakennusurakan eteen tehnyt sitäkään vähää mitä viime vuonna. Pikkusen maalisutia käynyt pojan kanssa heiluttamassa.Kasvihuoneista  löytyy jo istutettuina chiliä, tomaattia ja kurkkua. Vähän koeversioina josko jo pärjäisivät ja lähtisivät kasvuun. Kaikki eivät vielä maassa ole, totuttelevat vasta ulkoiluun. Tiedä sitten onko se oikea strategia. Taas on tullut hätäiltyä taimien kanssa mutta toivotaan, että jotkut edes selviävät tuonne satokauteen saakka..

Luotto viime keväänä ostettuun tummaan viinirypäleeseen oli kova ja ajoissa se osoitti olevansa luottamuksen arvoinen. Kasvaa niin hienosti että! Eilen istutin uuteen kasvihuoneeseen vihreän viinirypäleen, jonka kasvatus pitäisi olla hiukan edeltäjäänsä haastavampaa. Ensi keväänähän se sitten nähdään kuinka se tällä alueella talvehtii vai kuoleeko ensimmäisillä pakkasilla.

Kasvimaa äestettiin vihdoin eilen pikkuisella puutarhajyrsimellä. Todellinen luottamuksen koetos päästää aviomies traktorilla ja äkeillä tuonne kasvihuoneiden, lavojen ja marjapuskien sekaan. Hyvin kuitenkin onnistui! Tänään kylvin herneen ja porkkanat, muut saa odottaa ensi viikkoon tai huomiseen.Yhä edelleen ne tärkeimmät puutarhaharrastajan asiat on oppimatta: kärsivällisyys ja koskaan ei tule valmista. Millä ihmeellä nuo kaksi simppeliä juttua saa tuonne pään sisälle juurtumaan?! 


 

Ei kommentteja