SIELLÄ, MISTÄ KOTIMAINEN MAITO TULEE

Työpäivä alkaa jo ennen kukonlaulua; arkena, viikonloppuna, pyhänä, jouluna sekä juhannuksena. Aikaan, jolloin monet kääntävät kylkeään ja toivovat, että herätyskello antaisi vielä muutaman armollisen minuutin. Viideltä aloitetaan vasikoiden juotto vanhassa navetassa ja sitten siirrytään uuteen navettaan siivoamaan parsia. Kun tuotantoeläimet on hoidettu, emäntä lähtee valmistamaan ruokaa perheelleen ja yrityksen työntekijöille. Koskenojan tilalla ei edes jouluna istuta ruokapöydässä pelkästään oman väen kesken vaan aina on myös muita suita ruokittavana. Eikä se tunnu Liisaa, tilan emäntää, haittaavan. Täällä kaikki ovat tervetulleita syömään!

Kävimme SObloggaajien kanssa tutustumassa viime viikolla Koskenojan tilaan. Paikkaan, jossa tuotetaan kotimaista ja laadukasta Valion maitoa. Tutustumiskäynti oli osa Farmari 2017-tapahtuman kanssa tehtävää yhteistyötä.


Liisa on mieheni vanha opettaja mutta nykyään hänen luokkahuoneensa ei sijaitse enää kyläkoululla vaan täällä navetan yläkerrassa. Liisa kertoi meille avoimesti maatilan arjesta ja tavanomaisesta päivästä navetalla.

Tilalla on lypsyssä 173 lehmää, joita lypsää neljä robottia. Lehmät käyvät omatoimisesti lypsyllä noin kolme kertaa päivässä. Yksi lehmä tuottaa vuorokauden aikana suunnilleen 35 kiloa maitoa. Lehmät ovat roduiltaan holsteineja ja ayrshireja. 

Eläimet ottavat vieraat uteliaina vastaan ja osa tulee tuijottelemaan meitä ja meidän kameroita ihan läheltä. Osan lehmistä Liisa esittelee meille nimellä koska niillä jokaisellahan on ihan oikea nimi kirjattuna papereihin. Tämä vuosi on O-kirjaimen eli jokainen syntyvä vasikka nimetään O:lla alkavalla nimellä. Tuoreimmat vasikat on ristitty Oreganoksi, Officeksi, Opeliksi ja Optimistiksi.Maatilayrittäjän päivät ovat pitkiä ja töitä on tehtävä kalenteriin tai kelloon katsomatta. Toisena päivänä voi päästä vähän helpommalla mutta seuraavana taas työpäivä voi venyä aamuyön pikkutunneille saakka jos esimerkiksi tekniikan kanssa on ongelmia.

Koskenojan tilan emäntä harrastaa kuorolaulun lisäksi kuluttajatyötä, joka on nykymaailmassa äärimmäisen tärkeää. Kotimaisen ruuan tuotanto on tuotava niin lähelle kuluttajaa kuin mahdollista, jotta he ymmärtävät arvostaa sitä työtä, joka kotimaisen puhtaan ruuan eteen tehdään. Ja sen arvostamisen kautta kuluttajat ostavat suomalaista ruokaa ja tuottaja on tyytyväinen.


Mielestäni maatilayrittäjän työ jos jokin on kutsumusammatti. Se on monille työ, harrastus ja vapaa-aika samassa paketissa. Tätä työtä ei montaa vuotta jaksa tehdä jos siitä ei nauti tai jos sitä ei osaa arvostaa. 

Tuotantosuunnasta riippumatta yksi meitä tuottajia yhdistävä asia on ammattiylpeys. Päivästä toiseen jaksetaan ja halutaan olla äärettömän ylpeitä siitä mitä tehdään.


Kiitos Liisalle kun raotit meille navetan ovia ja jaoit arkeasi meidän kanssa! Koskenojan tilaan on mahdollista tutustua lähemmin Farmarin aikana 14.-17.6.2017, jolloin tilalla on avoimet ovet. Menkäähän käymään!

Ei kommentteja